Нов начин на провеждане на кандидатстудентския изпит в УНСС

Икономическият университет в София ще провежда приемните си изпити по НОВ начин. Всеки кандидат ще въвежда сам отговорите на теста на компютър. Подробности можете да прочетете от статията на Стела Стоянова на страницата на вестник СТАНДАРТ
График на приемните изпити можете да намерите ТУК.
Ето и самата статия:


Всеки студент с различен изпит
Компютър ще изпитва първокурсниците в УНСС от догодина
четвъртък, 07 януари 2010 София

УНСС слага край на пищовите и преписването по време на изпит. Университетът подготвя различно препитване за всеки отделен кандидат-студент. Това ще стане с въвеждането от тази година на електронен прием на младежи.
Всеки кандидат ще получава електронна карта при подаването на документите си, след което ще се явява с нея на изпита. След като я зареди в компютъра, машината започва да разбърква въпросите в базата данни и задава произволни питания към кандидата.
По този начин дори и младежите на два съседни компютъра на практика няма да държат един и същи изпит и възможностите за преписване са изключени, каза ректорът на университета Борислав Борисов. Той обясни, че не се притеснява от обжалвания на оценки, защото на един са се паднали по-лесни, а на друг - по-сложни въпроси. "Групирали сме общо 1500 питания на четири нива по степен на сложност.
На първото са онези, които трябва да се знаят задължително, на следващите нива са по-трудни. Във всеки тест обаче ще има еднакво съотношение между леки и сложни питания, така че никой няма да бъде ощетен", обясни Борисов.
УНСС е закупил 200 компютъра и в момента изгражда тестови център в бившето си кафене "Академика". От следващия януари на тези компютри ще бъдат изпитвани и всички студенти от първи и втори курс. "Постепенно ще въведем електронното изпитване за всички студенти", обясни Борисов. Общата цена на нововъведението е 500 000 лева.
Ректорът поясни също, че УНСС въвежда две предварителни сесии за прием преди основния изпит. Тестовете при тях ще се държат на хартия, защото компютърният център няма да бъде готов.
Стела Стоянова