Григорий Пелерман доказа "хипотезата на Поанкаре"

Публикация от в. Стандарт

Ексцентрикът, разгадал Хипотезата на Поанкаре, живее от пенсията на майка си

Руският гений дава $1 млн. на църквата

Изгонили Григорий Пелерман от академията на науките, той не излиза от вкъщи

Останалите 6 най-известни нерешени математически задачи са Хипотезата на Риман, Уравнението на Навие-Стокс, Хипотезата на Кук, Хипотезата на Ходж, Теорията на Ънг-Милс, Хипотезата на Берч и Свинертън-Дайер. В института "Клей" смятат, че те са изключително важни за развитието на науката и ако бъдат решени, "човечеството ще направи огромна стъпка напред в усвояването на въздушното и космическото пространство и криптографията".

Гениалният руски математик Григорий Пелерман, който успя да докаже една от "нерешимите" задачи в математиката, известна като Хипотезата на Поанкаре, обяви тези дни, че все още не е решил окончателно дали ще приеме 1 млн. долара, придружаващи присъдената му на 19 март Награда на хилядолетието на американския математически институт "Клей" в Масачузетс. Преди 4 години ученият, сега 43-годишен, който живее в почти пълно отшелничество в квартал на Санкт Петербург, шокира колегите си и света, обявявайки, че не се интересува от парите и не желае да ги приеме. Тогава той отказа да получи и наградата "Филдс" на Международния математически съюз заедно с 10-те хиляди долара към нея и не замина за Мадрид, където трябваше да му бъде връчена. А в интервю за в. "Сънди телеграф", заяви, че не е достоен за цялото това внимание и не се интересува от неочакваната възможност да забогатее.
"Не се интересувам от пари и слава. Не желая да ме показват пред хората като някое животно в зоопарк. Аз не съм герой на математиката. Дори не съм успял, затова не искам всички да ме зяпат", обясни своята дистанцираност ученият. Сега обаче се появиха предположения, че той може да вземе наградата, за да я предостави за благотворителни цели, и по-специално - на дом за сираци към руската църква.
Пелерман избягва да говори с журналисти и е смятан за доста странен дори в странния свят на математиците. Той прояви ексцентричност дори в начина, по който оповести гениалното си откритие. Вместо да го публикува в уважавано научно списание, той просто помести работите си в през 2002-2003 г. в интернет сайта arXiv.org, който се използва от учени в различни в различни сфери за бързото обнародване на резултатите им. Анотация на своята работа чудакът изпратил и на своя колега Хамилтън, който навремето измислил "пътна карта" за решаването на хипотезата. След проверка, продължила цели четири години, научната общност достигна до заключението, че решението, което Пелерман предлага, е правилно и ученият действително е решил сложната хипотеза, над която учените се блъскат главите повече от 100 години.
Ученият, който е син на известния Яков Пелерман, авторът на прочутата навремето "Занимателна физика", на практика не излиза от тристайния си апартамент в кв. Купчино в покрайнините на втория по големина руски град, в който живее с 81-годишната си майка Любов Лейбовна. Преди 5 години, по данни на руските медии, той не е бил преназначен в Математическия институт "Стеклов" към Руската академия на науките, където е работил дълги години, и на практика прекратил научната си работа и връзките си с колегите. В момента живеел само от пенсията на майка си и от преподаваните частни уроци на студенти. Великият математик имал и малко спестявания от времето, когато е чел лекции в САЩ. Когато институтът не подновил избора му, Пелерман "се почувствал недостоен и без талант", казва негов приятел. Той постепенно изпаднал в криза и се откъснал от света.
"Много момчета и момичета напуснаха страната, но Гриша никога не е искал да ходи в чужбина. Той винаги е бил оригинален. Материалната страна наистина не го интересува. Само математиката", казва за своя съученик Людмила Назарова.